понедељак, 10. јул 2017.

Имам баилди - рецепт из књиге "Светогорски кувар"



Предање каже да је у поробљеном Константинопољу током месеца Рамазана, када муслимани не једу преко дана, у некој грчкој кући припремано ово јело од патлиџана. Мирис је био тако пријатан и јак да га је имам осетио на минарету. Исцрпљен од глади а опчињен мирисом укусне хране, имам се онесвестио и пао са минарета. Отуда ово јело од патлиџана носи назив „имам се онесвестио“ (на турском имам баилди). 

Ово јело са спрема у свим грчким манастирима уз пошалицу: ко тебе каменом ти њега хлебом, а ми Грци патлиџаном.

1 кг патлиџана
4 главице црног лука (исецканог)
2 чена белог лука (исецканог)
додатно још по два чена за сваки патлиџан, у зависности од тога колико их има у килограму
супена кашика исецканог першуна
3 зрела парадајза (ољуштена и исецкана на коцке)
прстохват шећера
прстохват цимета (није обавезно)
1 зелена паприка (није обавезно)
1,5 супена кашика парадајз-сока
2 дл маслиновог уља
со и бибер

Исеците патлиџане по дужини, на пола. Кашиком одстарните семенке, а затим посолите сваку полутку и оставите тако да одстоји неко време.
У међувремену, у тигању на мало уља пропржите лук. Када добије жућкасту боју, додајте мало вруће воде, паприку, коцкице парадјза, бели лук и першун. Побиберите по укусу, додајте прстохват шећера и цимета. Динстајте све заједно.
Исперите патлиџан испод млаза хладне воде и обришите га чистим убрусом. У плићу шерпу поређајте патлиџане један до другог, расеченим делом на горе. Смесом из тигања напуните патлиџане. Уколико има више фила, прелијте га преко. Прелијте маслиновим уљем, и парадајз-соком (1,5 кашика). Налијте и мало воде. Убаците у загрејану рерну и нека се крчка око 40 минута, тачније док течност не уври а сос не постане густ. 
Уколико је трпеза мрсна, приликом сервирања можете преко јела посути рендану фету.

рецепт преузет из књиге "Светогорски кувар"