уторак, 20. јун 2017.

На данашњи дан пре 54 године

Патријарси испред Свештене Општине

На данашњи дан пре 54 године отпочела је свечана прослава хиљадугодишњице оптежића на Светој Гори. Прослава је трајала низом торжествених богослужења и манифестација до 24. јуна. 

У четвртак 8/20. јуна након свечане седнице Прот Свете Горе старац Никанор Хиландарац, са свих двадесет антипросопа, упутио се у луку Дафни, где је дочекао Патријарха цариградског Атинагору са делегацијом Констатнитопољског трона. Одмах након Патријарха Атинагоре, бродом грчке краљевске морнарице пристигао је и Архиепископ атински Хризостом са својом пратњом. 

Ратни брод "Пирполитис" усидрен наспрам луке Дафни испалио је свечано 21 плотун.


У петак 9/21. јуна Патријарх Атинагора је посетио светогорску академију "Атонијада" где су ученици приредили свечану академију у част високих гостију. Патријарх је поделио ученицима дипломе за крај школске године. Након трпезе посетио је Андрејевски скит, Манастир Кутлумуш и Ватопед.


У суботу 10/22. јуна посебним бродовима ратне краљевске морнарице Грчке у светогорску луку Дафни су стигли поглавари Православних цркава са својим пратњама: јерусалимски Венедикт, српски Герман, румунски Јустин, бугарски Кирило; као и представници Александријске, Руске, КИпарске, Пољске и Чешке цркве. Такође пристигле су и делегације неправославних.

Са карејског трга је приређивана свечана литија до Протата за сваког Патријарха посебно. У Протату су служене доксологије једна за другом. 

у Свештеној Општини (први слева српски Герман)

У саборској сали Свештене Општине приређен је пријем за све званичнике. Велико вечерње у протатском храму служио је Патријарх Атинагора. Након службе у Свештеној Општини је приређен програм духовног садржаја.

У недељу 11/23. јуна у 8 часова, у луку Дафни, се са ратног брода "ΠΟΛΕΜΙ-ΣΤΗΣ" искрцао Њ.К.В. краљ Грчке Павле у пратњи престолонаследика Њ.К.В. Константина као и Њ.К.В. принца Михаила и дворске свите. У пратњи су се налазили и ађутанти, адмирали и генерали.

У међувремену је на Свету Гору бродовима "Маринела", "Канарис", "Поликос" и "Маријана" које је грчки бродовласник Јоанис Лацис уступио Светој Гори тај дан без динара надокнаде, стигло још 800 гостију.

Краљ је стигао у Кареју где су му светогорци приредили свечани дочек. У међувремену је завршено јутрење и ускоро је отпочела Света Литургија. На Литургији је краљ Грчке читао Оче наш и Символ вере.

Након Литургије је уследила литија са иконом Достојно јест.

Истог дана је одржана и духовна академија у Андрејевском скиту, који је због своје величине био изузетно погодан за овакву церемонију.

У поподневним сатима гости су се упутили ка Великој Лаври.

У понедељак 12/24. јуна служена је саборна Литургија у Великој Лаври. Након празничне трпезе неке делегације су наставиле ходочашће по Светој Гори. Патријарх Атинагора је остао на Светој гори све до 17/30. јуна.