петак, 23. јун 2017.

Хиландарске келије у Кареји - 11: Келија ФласкаКелија Рођења Пресвете Богородице звана Фласка се налази југоисточно (испод) од Протата, на свега стотинак метара удаљености. Келија Фласка или како је некада називана Плака, датира још из ХI века, када се први пут помиње у протатским списима у рангу монидриона. Монидриони су мањи манастири, који су временом изгубили свој хијерархијски положај у устројству Свете Горе. Гусари су га опустошили, да би га у XIV веку цар Душан откупио и даривао Посници Светог Саве у Кареји. 

Конак келије има два дела, источни већи и западни мањи. Оба дела су двоетажна, састоје се од подрума и приземља. Приземље западног дела је у рушевинама. Има једнобродну цркву дужине 8 метара и ширине 5 (спољне мере), која је у саставу источног дела конака, на његовом југоисточном углу. Овај угао се слеже па је грађевина нагнута на ту страну. Године 2007. извршено је подупирање нагнутих зидова. Подрумски простор испод наоса наговештава њену првобитну сепулкралну намену (костурница). У целини подсећа на хиландарску гробљанску цркву. У олтарском делу цркве сачуван је живопис са српским и грчким натписима који је настао двадесетих година 16. века али је касније прекречен. У истом периоду је настао и иконостас. На иконостасу је најкарактеристичнија икона деисиса која је осликана на једној дасци из комада, дужине 3 метра. Данас се ова икона деисиса налази у Хиландару.

Келију су до краја деведесетих година прошлог (ХХ) века настањивали грчки келиоти. Данас је келија хиландараска катизма што значи да у њој по послушању живи монах из Хиландара који се стара о келији. Последњих година на послушању у Фласки се налази монах Зосима Хиландарац.