субота, 15. април 2017.

Цуреки (васкршњи слатки хлеб), рецепт из "Светогорског кувара"Цуреки је традиционални грчки колач, слатки хлеб, који се обавезно прави за Васкрс, али и током читаве године. У Солуну постоје посластичарнице које се поносе својим цурекијима са разним чоколадним и воћним преливима. Разлика између васкршњег и обичног цурекија је само у обојеном јајету које се у васкршњој варијатни ставља у тесто цурекија.

фото: pinterest
У Шумадији су некад наше баке исто припремале за Васкрс хлеб са обојеним јајима у средини теста. Oбично су их даривале најважнијим гостима куће. Румунска и бугарска кухиња имају слатки хлеб, сличан цурекију, који они називају козунак. Сличан рецепт можете наћи и у кухињама Италије и Немачке, Чешке, Пољске, и свакако, Турске, која има доста јела наслеђених од Византије.

            Цуреки сам први пут јео у Хиландару за Васкрс 1999. године и заиста је био предиван. Једина његова мана је та да се од њега брзо гоји, јер се тешко уоброчити кад осетите сласт и мирис дивних зачина махлепа и поморанџине коре.

Рецепт

8 шоља пшеничног брашна
пола кашичице соли
1,5 шоља млаког млека
3 кесице инстант квасца
6 кашика маслаца
1,3 шоље шећера
кора од једне поморанџе
кора од једног лимуна
1 кашика махлаба (махлепи=зачин од коштице дивље трешње)
6 јаја, свежих
4 васкршња јајета (кувана, обојена)

            У ванглу за мешење теста помешајте брашно и со. У некој мањој посуди размутите квасац са млаким млеком. Квасцу додајте пола шоље брашна и кашику шећера, ради боље ферментације.
            На слабијој ватри, у већој шерпи растопите маслац. Уз лагано мешање, додајте у шерпу шећер, махлаб и нарендајте кору наранџе и кору лимуна. Склоните са ватре и добро измешајте. У посебној чинији умутите 5 јаја. Умућена јаја, уз лагано мешање, сипајте у маслац. Изручите и квацас. Сипајте брашно, мало помало, уз непрестано мешање, све док не добијете глатко тесто. Покријте тесто и оставите да нарасте, на топлом (око 2 сата).
            Радну површину, коју користите за мешење теста, поспите брашном, затим изручите тесто. Поделите тесто на четири једнака дела. Премесите, не тврдо, и обликујте лопте (јуфке). Оставите их да одстоје десетак минута. Након тога, сваку лопту поделите на по три једнака дела. Ваљајте тесто длановима да направите „глисте“. У подмазаном плеху за печење, исплетите плетенице од теста. Од три „глисте“ правите један цуреки. Дакле, направићете четири цурекија. Оставите их да нарасту. Јаје које је преостало умутите у некој чинијици. Када тесто постане дупло веће, премажите цурекије умућеним јајетом. У средину сваке плетенице утисните по једно васкршње јаје.
            Пеците цуреки око сат времена на 180°С, док не добије лепу румену боју.

рецепт преузет из књиге "Светогорски кувар"