субота, 08. април 2017.

Слава манастира ВатопедМанастир Ватопед је прославио своју славу празник Благовести, у пуном византијском сјају и торжеству, како то у овој царској лаври обично и бива. У четвртак ујутру ватопедски игуман Јефрем дочекао је заједно са братијом игумана братског Хиландара архимандрита Методија. По древној традицији, из времена Св. Саве Српског, ова два манастира за своје славе почасно уступају игуманско место један другоме. 

У четвртак Литургију пређеосвећених Дарова у Ватопеду је служио игуман Методије Хиландарац. 

Током дана су дочекани Архијереји који су узели учешћа у ватопедском слављу (погледајте фотогалерију овде). Изасланик у име Константинопољског Патријарха био је Митрополит милетски Апостол. Поред њега на празник су пристигли и Митрополит бориспољски Антоније (Украјинска Православна Црква) и викарни Епископ христопољски Макарије. Епископ Макарије је уручио игуману Јефрему сребрно кандило, поклон Патријарха Вартоломеја. Кандило ће од сада стајати изнад целивајуће иконе.


Манастир је такође угостио и око 700 гостију који су дошли на манастирску славу. Свеноћно бденије заједно са Светом Литургијом трајало је 18 сати.фото: www.pemptousia.gr