понедељак, 24. април 2017.

Светогорци и бомбардовање Србије 1999.

Свештена општина Свете Горе са академиком Г. Суботићем на Бранковом мосту у Београду
Током НАТО агресије на нашу земљу, априла 1999. Свештена општина Свете Горе на челу са Протоепистатом архимандритом Стефаном Хиландарцом дошла је у Србију у знак подршке Српској Цркви и српском народу. Том приликом Светогорци су уручили Патријарху новчану помоћ.

Народ је сваке вечери у знак протеста против бомбардовања излазио на мостове који су били потенцијалне мете НАТО снага. Светогорци заједно са својим дугогодишњим пријатељом и сарадником, византологом и академиком Гојком Суботићем изашли су на Бранков мост у знак подршке српском народу.

Прот је са антипросопима био гост и Епископа бачког Иринеја, као и Епископа банатског Хризостома који је и сам својевремено као хиландарски сабрат у два наврата био Прот Свете Горе.

Устав Свете Горе предвиђа да Прот Свете Горе све време свог мандата борави у Кареји, где иначе председава и Епистасијом и Свештеном општином. Уколико је неопходно да Прот иде изван Кареје, то у његовој пратњи мора бити бар две трећине антипросопа (посланика у Општини) како би Прот у случају нужде могао одржати седницу светогорске Управе.

Прот Стефан Хиландарац и Епископ бачки. Антипросопи се уписују у Јеванђеље манастира Ковиљ

Прот и антипросопи код Епископа банатског Хризостома Хиландарца

Светогорски антипросопи на бранковом мосту са академиком Гојком Суботићем
фото: Горан Вељковић