среда, 01. март 2017.

Авакум Хиландарац (1955-1.март 2006)На данашњи дан пре десет година, у манастиру Драча, упокојио се јеромонах Авакум Хиландарац.

Некадашњи хиландарски ђакон, отац Авакум, био је несвакидашња личност. Својевремено га је занимало да ли је виши пирг Св. Саве или кипарис у порти манастира. Данима их је одмеравао из свих могућих углова, из порте, са терасе конака, кроз прозор келије, са брда, из пчелињака... На крају се попео степеницама на врх пирга. Међутим и даље није био сигуран шта иде више у висину, пирг или кипарис. У тој силној недоумици која га је данима мучила, решио је да се попне на врх кипариса. Кипарис, сам по себи, има прегусту крошњу у којој ћете ретко видети и птице да улазе, баш због те густине. Опет, на другу страну, гране кипариса су меке, лако се криве и ломе, те уместо густе, вретенасто обликоване крошње, очас посла добијете гомилу рашчупаних грана, које више подсећају на начичкана копља него на неку крошњу дрвета. Док се отац Авакум пео ка врху, ногама и рукама је раширио гране кипариса. Неке су се и сломиле под тежином ненаданог госта. Када је видео да кипарис, који је симбол хиландарске порте, због њега губи свој препознатљиви облик, у благој паници, ђакон је покушао да прикупи све те гране назад ка деблу. Међутим, једна нога се мало омакла, а тек преломљена грана својим врхом се зарила у стомак Авакуму. Његовој авантури ни ту није био крај. Тек је онда настао страх, паника, шта рећи оцима и братији, како се то уопште догодило. И како ђаво то обично и ради, шапуће нам тихо и води нас лагано али сигурно из једне самовоље у другу, из једне грешке у другу, а свака следећа је све озбиљнија и тежа. Водећи рачуна да га нико не види, успео је да оде до своје келије, где је сам себи зашио рану. Рана се инфицирала, а ђакона Авакума је сам Бог спасио преко оца Григорија, који је сам Бог зна како успео да ђакона пребаци до болнице у Полигиросу где је одмах оперисан.


Отац Григорије је касније отишао да живи у Јерусалим, а отац Авакум у Србију. Нажалост, никада се више нису срели. Некадашњи, или боље рећи несвакидашњи хиландарски ђакон, а касније јеромонах Авакум долазио је у Хиландар сваке године. Упокојио се у женском манастиру 2006. године, тугујући за својом Светом Гором, у истом оном женском манастиру у коме ћу касније и ја провести један период свог монашког живота...

Одломак из књиге: "Светогорски КУВАР"