четвртак, 09. фебруар 2017.

Наставља се есфигменска драма

Гувернер Свете Горе г. Кашмироглу позвао је данас игумана старог есфигменског братства да се преда властима, обзиром да је осуђен на 20 година затвора. Игуман Методије је одговорио да ће из манастира изаћи само мртав.
протести у Атини
Кривични суд у Солуну је 27. јануара осудио у одсуству, игумана Методија и још седам монаха и три лаика, за бацање молотвљевих коктела на конак у Кареји. Архимандрит Методије и монах Антипа су осуђени на по 20 година затвора, док су остали осуђени на по 10 година и 4 месеца. Поштоваоци старог братства Есфигмена организовали су протесте у Атини испред зграде Парламента. Протест су подржали чланови десничарског покрета Златна зора и навијачи АЕКА.
протести у Атини
У притужбама на пресуду се указује на то да је осуђен игуман, старијих година, који је бацио молотовљев коктел на зграду у власништву свог манастира, док су много млађи актери у ранијим сучајевима ослобађани:

1. 17. 10. 2015. младић (25 год) бацио је молотовљев коктел на споменик Незнаном јунаку, добио је ослобађајућу пресуду,

2. 16. 12. 2015. младић (23 год) Аустријанац, пуштен је на слободу уз плаћену кауцију.

3. 14. 1. 2017. за бацање неколико молотовљевих коктела на полицију, током демонстрација, није чак ни дошло до хапшења иако постоје снимци актера. 
протести у Уранополису
Пре пар дана полиција је безуспешно покушала да уђе у манастир Есфигмен како би привела осуђене монахе. Истог дана у Уранополису су организовани скупови подршке есфигменском братству. У данашњем телефонском укључењу у ТВ емисију "Истина са Зином" грчке телевизије СТАР игуман Методије је казао да се у манастиру налази заједно са 112 својих монаха који му неће дозволити да се преда и када би он то хтео. Током емисије путем телефона укључивао се и гувернер Свете Горе г. Кашмироглу који је директно дискутовао са архимандритом Методијем. 

Игуман новог Есфигмена, архимандрит Вартоломеј, током свог укључења у емисију, подржао је пресуду против игумана Методија сматрајући да је праведна.

Игуман Методије је подсетио да на бедему Есфигмена пише "Православље или смрт", рекавши: "то не значи да ћемо ми узети оружје у руке, монашко оружје су бројаница и молитва. Дакле борићемо се само молитвом. Али, исто тако, радије ћемо умрети него отићи одавде, јер Света Гора је место покајања." На питање Гувернера хоће ли онда убудуће помињати Патријарха на Богослужењима, игуман је одговорио: "Он није Православан." Када је Гувернер казао да други монаси на Светој Гори помињу Патриајрха, игуман Методије је казао: "Ми знамо шта радимо, а други Оци нека раде шта они желе." 

Манастир Есфигмен је прекинуо општење са надлежним Патријархом 1972.