уторак, 28. фебруар 2017.

Како се праве просфоре - фото прича, са рецептом

ватопедски игуман прави просфоре



1.400 гр брашна

2,3 кашичице соли

600 гр воде, мерено вагом

14 гр квасца (на слици се види како је исечен)
ставите квасац у млаку воду

размутите квасац

размућени квасац сипајте у брашно, уз непрестано мешање дрвеном варјачом


циљ нам је да ово добијемо

а онда наставите рукама да месите

најмање 10 минута

и још месите

док не постане глатко


прекријте тесто кесом

а чинију крпом

оставите 40 минута да нараста

тесто не треба премесивати

поделите тесто на 4 дела

сваки део одмах ставите у засебну кесу


извадите први део и поделите на два дела

обликујте лоптице (укупно 8) и стављајте их у кесе


растањите (обликујте) лоптице у лепињице

лепињице вратите у кесе


оклагијом доведите тесто на величину печата



подесите форму, облик круга

прве 4 ређајте у плех, на воштану хартију (пек папир)

прекријте кесом

премажите их водом

друге 4 растањите и ставите преко првих 4. Како коју ставите, тако прекријте кесом

глатки део да буде окренут на горе

наравно кеса

јако притисните печатом, не откривајући друге
овако
укључите рерну на 150 степени
сачекајте 10 минута, да се рерна загреје
избушите просфоре чачкалицом, у угловима печата
убаците плех у рерну
пеците око 50 минута
испечене просфоре умотајте у чисто платно
овако
умотане ставите у најлонску кесу, док се не охладе, а затим их пребаците у суве кесе.


фотопричу направиле сестре манастира Липар