четвртак, 05. јануар 2017.

Светогорски типик за Рождество Христово - Божић


24.  Бадњи дан.
У трећи час јутра звонар звони у велико звоно једну статију наглашавајући почетак Царских часова. На проскинитари се полаже икона Рождества Христовог.
Одмах на почетку часова еклисијарх поставља налоњ на царске двери и испред њега два чирака са упаљеним свећама. На првом, трећем и шестом часу Еванђеље чита свештеник са двери, док на деветом чита ђакон са уобичајеног места испод великог полијелеја.
На сваком часу са почетком певања стихира црквењак отпочиње кађење са кацијом и празничним воздухом. За то време други црквењак пали фуније у храму, које гаси након читања Еванђеља.
За почетак вечерње са литургијом звони се у седми час дана у сва звона на једну статију. За Господи возвах црквењаци пале свеће на хоросу и свим полијелејима и потом их празнично љуљају. На Трисветом кади један еклисијарх празничном кацијом са воздухом цео храм.
25.  Рождество Христово - Божић
Служба је сва славна и у свему царска. Бденије почиње касније него обично, јер је вечерња служба одслужена раније. Обично будилник најављује почетак у осми сат ноћи по светогорском рачунању времена. Клепа се у празнична била на звонику. За сам почетак звоне сва звона на три статије.
У главном делу храма чита се велико повечерије све до славословља. Црквењаци пале свеће на литијским чирацима, те литија уобичајено излази у припрату, певајући литијске стихире.
Уколико Рождество падне у недељу или понедељак, то се онда Царски часови врше у петак. У том случају, нема свете литургије у тај петак, те је потребно да олтарник остави од нафоре претходне литургије, како би се раздала братији и у петак.
26.  Сабор Пресвете Богородице.
На Рождество увече клепа се у празнично клепало на звонику, потом у празнично железно било и на крају, звоне сва звона на једну статију. Свеће се пале недељним распоредом. На Господи возвах каде двојица ђакона, носећи сион на рамену.
Кољива нема. Литија за трпезу је празнична, као и претходног дана. Чин о Панагији се не врши.
Пази: Ако недеља по Рождеству падне 26. дана, кољиво светим Богооцима се не спрема, а ако падне у неки други дан, онда припремамо кољиво.
27.  Свети архиђакон и првомученик Стефан.
Служба је славословна, звони се у једно мало звоно и кољиво се припрема за литургију.


из књиге: "Светогорски богослужбени устав"