среда, 11. јануар 2017.

Рецепт из књиге "Светогорски кувар": Спанаћ са јогуртом



С обзиром на то да је светогорска кухиња без меса, у њој највећи мрс чине млечни производи и јаја. Мрсним данима за први оброк обично буде неки од многобројних светогорских омлета или неко јело са сиром, било да је гибаница или можда макароне са фетом и јајима, запечене у рерни. Уз то се може сервирати неки прилог, попут млечног намаза који се често може конзумирати и као самостално јело. 

0,5 кг спанаћа
0,5 кг јогурта (или киселог млека)
мирођија (исецкана)
2 чена белог лука
0,5 дл маслиновог уља
со

Оперите спанаћ и посолите га, нека тако мало одстоји. У вок или неки слични, дубљи тигањ сипајте мало уља, додајте спанаћ, а након пар тренутака додајте и воду да се спанаћ кува. Када је спанаћ скуван процедите га и на кухињској дасци ситно исеците.

У авану изгњечите бели лук уз додатак соли. У посебној чинији помешајте лук из авана, преостало уље, јогурт и мирођију. На крају убаците и охлађени спанаћ и све добро измешајте да постане уједначена смеса.