петак, 18. новембар 2016.

Игуман Хиландара на сабрању монаштва Епархије шумадијскеБлагословом Епископа шумадијског Јована, у  четвртак 17. новембра 2016. године, организован је у Крагујевцу семинар за монаштво Шумадијске епархије. Сабрање је почело Светом Архијерејском Литургијом у  крагујевачкој Саборној Цркви којом је началствовао Епископ шумадијски Господин Јован. Епископу је саслуживао игуман манастира Хиландара архимандрит Методиј, заједно са протојерејом-ставрофором др Зораном Крстићем, архимандритом Серафимом, архимандритом Јевтимијем, игуманом Онуфријем, игуманом Петром, протосинђелом Николајем, јеромонахом Дионисијем, јеромонахом Мардаријем, јерејем Дејаном Лукићем,  архиђаконом Јустином и протођаконом Иваном Гашићем.


Светој Литургији је присуствовало сво монаштво Епархије шумадијске, као и верни народ који је нарочито дошао да прими благослов хиландарског игумана.


После Свете Литургије, семинар је почео уводним излагањем Владике Јована, у коме је поздравио предаваче архимандрита Методија Хиландарца, протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, професора Канонског права на ПБФ и јерођакона Јеротеја, сабрата манастира Ковиља , докторанта ПБФ у области Литургике. Владика је  истакао да ће најављена предавања  о монаштву и монашким помислима бити са различитих аспеката. Подсећајући присутне  на  поуку Светог Саве упућену монасима :“Ум наш нека буде на небесима у гледању на красоте рајске”, Епископ је препустио реч предавачима.

Отац Зоран је своје предавање поделио на два дела. У првом је говорио о спољашњем приступу монашком животу где је нагласио потребу нове евангелизације са неопходном сарадњом манастира и парохија у циљу оснажења вере , а у другом делу се осврнуо на монашки живот кроз каноне Цркве који се односе на статус манастира и на статус монаха.

Јерођакон Јеротеј је о монаштву говорио у историјско-патролошком контексту, обухвативши развој монаштва, од појаве првих девстеника до формирања општежитељних манастира као најзрелије форме монашког живота.

Највећи део семинара је било предавање игумана архимандрита Методија, “Откривање помисли као основ послушности” у коме је објединио своја ранија предавања на сличну тему која је држао у Русији. Игуман је говорио о покоравању помисли на послушност Христу и о светотајинском карактеру руковођења кроз исповедање помисли, посебно се осврћући на свакоднену праксу Свете Горе. Сви присутни су имали прилику да учествују у разговору са предавачима.

Након завршеног сабрања и заједничке трпезе, игуман Методије је посетио манастир Липар и манастир Драчу код Крагујевца.