недеља, 23. октобар 2016.

Почела је сезона маслина

цеђење уља некада

На Светој Гори је почела сезона брања маслина. Светогорски монаси узгајају органске маслине од којих прозводе уље за своје потребе, али и за продају. Маслине су незаобилазне на монашкој трпези, док се маслиново уље осим у исхрани користи и за кандила.


Манастир Дохијар је највећи светогорски произвођачи маслиновог уља, поред маслињака на Светој Гори, поседује и неколико хиљада стабала на свом метоху изван Атона. У склопу манастира поседују модерно постројење за цеђење уља.

Последње две деценије братство Хиландара се бори да уредним орезивањем и заштитом "обнови" своје столетне маслине како би поново рађале. Данас располаже са око три хиљаде стабала које рађају, и великим бројем стабала која чекају свој ред да изађу из заборава дивљих изданака и коровског шибља. Од пре пар година, добротом дародаваца, Хиландар има и своје постројење за цеђење маслиновог уља, чиме се сврстао међу пар озбиљних светогорских произвођача ове животне намирнице.


Цеђење уља у Великој Лаври:


Цеђење уља у Дохијару: