субота, 29. октобар 2016.

Нова књига о Светој Гори енглеског аутора Грејама Спика

Нова књига о Светој Гори енглеског аутора Грејама Спика
На овогодишњем Међународном београдском сајму књига, представљена је нова књига „Света Гора, обнова у рају“, писца Грејама Спика у преводу проф. др Владете Јанковића. Књигу су заједнички издали Друштво пријатеља Свете Горе Атонске из Београда и Задужбина Светог манастира Хиландара.
Грејам Спик (Graham Speake)
Писац ове књиге Грејам Спик (Graham Speake) рођен је у Лондону, где је завршио престижну средњу школу Светог Павла. Дипломирао је класичну филологију на Тринити Колеџу у Кејмбриџу, а докторирао на Оксфордском универзитету са темом о византијској трансмисији старогрчке књижевности. Током читавог радног века бавио се издаваштвом, са посебним интересовањем за грчко културно наслеђе. Осим књиге која је пред читаоцем, објавио је Пенгвинов речник античке историје (1995.) и двотомну Енциклопедију Грчке и хеленске традиције (2000.). Света Гора, обнова у рају до данас је имала два енглеска издања, а објављена је и на грчком и румунском језику.

Грејам Спик редовно походи Свету Гору од 1988., а 1999. је, у Ватопеду, примио православну веру. Један је од оснивача британског Друштва пријатеља Свете Горе, које делује под покровитељством престолонаследника Чарлса и има око хиљаду чланова из читавог света. Грејам Спик је био дугогодишњи секретар, а данас је председник Друштва, које је, после пожара 2004., дало леп допринос обнови Хиландара.