петак, 07. октобар 2016.

Акција РТС-а донирала књиге и хиландарској бибилиотециУ акцији поводом 45 година "Књиге солидарности", гледаоци и слушаоци РТС-а донирали су 2.337 књига. Као захвалност добили су по једно издање РТС Издаваштва на поклон.
На овај начин грађани су дали и лични допринос у опремању школских библиотека у Србији. За осам часова трајања акције прикупљено је више од 2.337 књига од 423 грађанина.
Акција "Књига солидарности" има хуманитарну, културну и просветитељску мисију и наставља се овог месеца у Трговишту, а током школске године и у још 10 места у Србији.
Захваљујући нашим слушаоцима, гледаоцима и читаоцима, до ове године сакупљено је око три милиона књига, основано (или допуњено) 1.300 варошких, сеоских и школских библиотека и отворено 37 књижница у Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској и Румунији.
Обновљене су и допуњене библиотеке у српским манастирима: Студеница, Милешева, Ђурђеви ступови, Бањска, Каленић, Куманица и Липањ, а више од 2.000 одабраних наслова стигло је и у Хиландар.
"Књига солидарности" је награђена Златним и Сребрним дукатом Вукове задужбине, плакетом "Подвиг године" Вечерњих новости и многим другим признањима, чију круну представља Вукова награда Културно-просветне заједнице Србије.