петак, 21. октобар 2016.

У недељу је устоличење новог игумана


У недељу пре Литургије биће обављен чин интронизације (устоличења) игумана манастира Пантелејмон - Русик. Новоизабрани игуман је на празник Покрова Пресвете Богородице рукоположен у чин јеромонаха и узведен у достојанство архимандрита.

Устоличење ће обавити по светогорском Уставу делегација Свештене Општине предвођена антипросопом Велике Лавре.

На Светој Гори Атонској устоличење игумана обавља се без присуства Архијереја. Но, свакако није забрањено, већ се једноставно избегава јер се сво првенство усмерава ка новом игуману а не ка присутном Архијереју (чак се Епископ у том случају облачи у олтару а не на средини храма). Довољно је присуство двојице других светогорских игумана. За ову прилику, долази из Светогорске Свештене Општине делегација, коју чине епистати, уз обавезно присуство антипросопа најстаријег манастира, Велике Лавре. Као члан делегације, такође, долази и први секретар Општине (άρχιγραμματεύς).
На вечерњој служби уочи устоличења, началствује први по старини међу присутним игуманима, који такође благосиља и вечерњу трпезу. На вечерњој бива вход на који излазе сви присутни свештеници и ђакони.
Након треће песме на јутрењу, свештеници и ђакони узимају време за служење свете литургије. Наравно, уколико је Aрхијереј присутан, то он узима време на Хвалитним стихирама и облачи се у олтару.
По отпеваном последњем „Свети Боже...”, на великом славословљу, наречени игуман, који је претходних дана од Архијереја произведен у чин архимандрита, ставља себи око врата напрсни крст и, изашавши из олтара кроз царске двери, у пратњи других игумана, стаје између двојице ђакона, испод великог полијелеја. Исто тако може изаћи без 
Епистати са обележјима игуманског достојанства

Испред њега стају Епистати Свештене Општине. Секретар Општине, стојећи крај Епистата са средине храма, чита грамату Свештене Општине о интронизацији новог игумана. 

Антипросоп Велике Лавре обраћа се новом игуману поздравним словом у име свих отаца Свете Горе, за време којег ђакони новом игуману облаче празничну мандију. 

По завршеном слову антипросоп Велике Лавре новом игуману предајепастирски жезал, као символ његове игуманске власти.

Новопостављени игуман одговара присутним оцима својим благодарним словом, након којег, праћен присутним игуманима, улази у трон.

Тада ђакони произносе многољетије новом игуману, нашта он, стојећи у трону, благосиља све присутне крстом који му додаје најстарији од ђакона, као што се чини на дочеку игумана, односно Aрхијереја.
На светој литургији служе сви присутни игумани, свештеници и ђакони, док новоустоличени игуман не служи литургију, већ се само причешћује. Пред причешће излази из трона и, скинувши мандију, одлази у свети олтар. Након причешћа, поново облачи мандију и стаје у трон, где остаје све до краја свете литургије. Нови игуман се помиње на јектенији „Рецимо сви...”.. Он, такође, возглашава током литургије „Мир свима”, затим чита Символ вере и Оче наш. Након отпуста, он раздаје свима од нафоре.

Излази у празничној мандији на трпезни вход и такође он благосиља трпезу.

Након трпезе, по повратку у храм, бива многољетије новом игуману, као што бива након бденија.