понедељак, 03. октобар 2016.

Изабран игуман манастира ПантелејмонУ складу са Уставом Свете Горе, 2. октобра је одржан изборни сабор братства манастира Пантелејмон на коме је изабран нови игуман ове свештене обитељи. За игумана је изабран јерођакон Евлогије.

Учествовање на изборном сабору, са правом гласа, имало је 37 чланова руског светогорског манастира. Отац Eвлогије је имао 23, док је досадашњи духовник манастира јеромонах Макарије добио 11 гласова. Сваки светогорски манастир има своју Уредбу за унутрашње устројство, а у складу са општим Уставом Свете Горе. Овом уредбом се прописује и начин бирања игумана. У манастиру Пантелејмону право гласа за избор игумана има сваки монах коме је прошло најмање шест година од пострига. У нашем манастиру Хиландару право гласа имају монаси којима је прошло пет година од пострига.


Устоличење новоизабраног игумана Евлогија ће се обавити након комплетне процедуре која подразумева да изборни сабор достави свој записник Свештеној Општини и Цариградском Патријарху на потврду. Обзиром да је изабрани игуман у чину јерођакона, то је до устоличења потребно да прими свштенички чин и да буде узведен у степен архимандрита. Такође, уколико је расофор или малосхимник, мора примити схиму. На Светој Гори се толерише да ђакони буду без схиме, док јеромонах не може постати онај ко није пострижен у схиму.

Изабрани игуман Евлогије рођен је као Михаил Иванов 1958. у Чељабинској области, Уралски округ Русије. Замонашен је у Тројице-Сергијевој лаври 1985. У братство светогорског манастира Пантелејмона примљен је 15. маја 1988. Најпре обављао послушање баштована, затим у скиту Ксилургу, да би касније био на манастирском метоху у Константинопољу.