субота, 03. септембар 2016.

Празник чудесног јављања Пресвете БогородицеУ руском светогорском манастиру Пантелејмон прослављен је празник чудесног јављања Пресвете Богородице на фотографији 21. августа односно 3. септембра 1903. године. Наиме у то време је постојао обичај да сиромашним келиотима дели милостињу игуман Пантелејмона, као тада изразито богатог манастира због покровитељства руског цара, али и због великог братства које се бавило разним делатностима. Поједини манастири, пре свега грчки, су приговарали руском манастиру за ову праксу да није добра. Гле чуда, на данашњи дан 1903. године манастирски фотограф је решио да услика игумана док дели милостињу крај манастирске капије. Када је израдио фотографију на њој је угледао лик жене која је примила дар из руку игумана а код ногу је била светлост као да по ватри ходи. Убрзо су сви схватили да је то Пресвета Богородица која указује да је њој мила оваква жртва руске обитељи.

Архиепископ Марк Берлинский в Русском на Афоне Пантелеимоновом монастыре


Овогодишњим празничним Богослужењем је началствовао Архиепископ берлински РЗП-а Марко. Након Свете Литургије литијским входом су сви отишли до капије, односно до оног места где се управо ово чудо догодило и ту одслужили чин водоосвећења.

Архиепископ Марк Берлинский в Русском на Афоне Пантелеимоновом монастыреАрхиепископ Марк Берлинский в Русском на Афоне Пантелеимоновом монастыре