среда, 07. септембар 2016.

Рецепт из књиге "Светогорски кувар"


Оца Козму сам упознао пре десетак година на Цетињу где је и замонашен. По националности је Чех али душом Светогорац. Кроз свој монашки живот подвизавао се од суровог Цетиња, преко питоме долине Вардара до родне Чешке. Последњих пар година је на Светој Гори у хиландарској келији Патерица.
Когод је свратио до ове знамените хиландарске келије потврдиће моју причу, да се у Патерицу не свраћа већ се у њу долази. Чини ми се да је у овој келији светогорско гостопримство најизраженије. Ако сте планирали да само свратите на пар тренутака са жељом да што пре наставите свој обилазак Свете Горе, знајте да нећете успети. Врата келије ће, увек ведрог лица, отворити отац Козма, који ће на грчком, српском и руском пожелети гостима добродошлицу и спровести их ходницима до цркве. А у маленом храму Преображења Господњег кроз историју келије Патерица ће их провести отац Доситеј Хиландарац, докторант солунског Универзитета. Испричаће како је келија грађена, њен историјски развој од монидриона (малог манастира) до келије. Слушајући причу из житија светог Саве Српског, како је на чудноват начин добио штап по коме је ова келија добила име, поклоници ће се обрести са оцем Доситејем у времеплову који ће их одвести у 6. век. Према предању свети Сава Освештани пред своје упокојење оставио је аманет својој братији да му поред гроба причврсте игумански штап – патерицу. И прорекао да ће једнога дана доћи са запада монах царскога рода који ће носити његово име. Док се тај монах буде клањао његовом гробу штап ће пасти пред њега. Том монаху да се дарује патерица и икона Млекопитатељница. Касније свети Јован Дамаскин, сабрат манастира Светог Саве Освештаног, придодао је овом завештању и икону Тројеручицу. При посети Светој земљи, 1217. године, свети Сава је ходочастио и манастир Светог Саве Освештаног где се пророчанство оснивача ове обитељи и обистинило. Штап је пао испред младог монаха српске племићке крви. Млађи монаси незнајући да се пред њима обистињује пророчанство њиховог оснивача, подигоше штап и везаше га поново, но опет паде испред српског калуђера. Подигоше га и други пут, али када он поново паде испред светог Саве Српског, старији монаси се сетише пророчанства старог седам векова и одмах испиташе монаха ко је и откуда је. Свака сумња је одагнана и монаху из далеке западне земље, племићког порекла, именом Сава, дариваше Патерицу и иконе Млекопитатељницу и Тројеручицу. По доласку на Свету Гору, свети Сава Српски, однео је Тројеручицу у Хиландар, одакле је касније однесена у Србију, а затим се поново вратила у Хиландар. Млекопитатељницу је однео у своју испосницу у Кареји, коју је приликом градње и посветио светом Сави Освештаном. Патерицу је однео у келију Преображења коју од тада до данас називају Патерица.
Причу оца Доситеја обично прекине отац Козма, јер зна да његовог сабрата прича понесе и заборави на речи Еванђеља: „Дух је срчан, али је тело слабо.“ Обично би прекинуо речима: „Оче послужење је на тераси, поведите госте да се мало укрепе.“ Уз телесно послужење које са љубављу припреми отац Козма, наставља се и духовно утјешеније кроз проповеди оца Доситеја до касно у ноћ.

КозМек


250 гр сојиних љуспица
5-6 листа ловора
5 главица црног лука (самлевеног у блендеру)
2 шоље презли (шоље за чај)
1 шоља брашна
1 шољица (кафена) маслиновог уља
со и бибер
туцана паприка
1 шоља грубљег брашна, кукурузног или сл.
(2 јаја за мрсну верзију)

лепиње
салата за прилог (по жељи, зелена салата, парадајз)
сенф
(танко исечен качкаваљ за мрсну верзију)

            У сланој води, са ловором, скувајте сојине љуспице. За кување користите дубљи лонац јер ће соја пенити. Тако ћете спречити да соја покипи. Када почне да пени, склоните лонац са ватре и оставите нека тако стоји петнаестак минута, да соја набубри. Процедите соју и добро је исперите хладном водом.
            У дубљој вангли (за мешење теста) помешајте презле са брашном и црним луком. Додајте сојине љуспице, уље, со, бибер, туцану паприку. Све ово добро измешајте да постане као тесто, ни сувише суво, али ни лепљиво. Уколико је потребно, додајте још брашна. Овако припремљену смесу оставите у фрижидер да одстоји пола сата. У међувремену, припремите лепиње и прилоге које ћете сервирати уз пљескавице.
             У плитком тањиру припремите кукурузно или неко друго грубље брашно. Након пола сата извадите ванглу из фрижидера. Кашиком узимајте помало смесе и длановима обликујте најпре лоптице, а затим их растањујте у форму пљескавице. Тако формирану пљескавицу уваљајте у брашно и пеците на роштиљу или у роштиљском (ребрастом тефлонском) тигању, са врло мало уља.
            У раније припремљене лепиње ставите ред прилога, затим пљескавицу, сенф и опет прилоге. Будући да је смеса посна, избегавајте због распадања пљескавица да их печене одлажете на тањир па тек касније да их стављате у лепиње. Када их одмах вруће стављате у лепињу, сачуваћете и више ароме и богатство укуса које ће попримити хлеб.
            За мрсну варијанту КозМека, додајте у смесу 2-3 јаја, да би смеса била компактнија. На пржену врелу пљескавицу ставите танко исечен качкаваљ.

из књиге "Светогорски кувар"