уторак, 27. септембар 2016.

Мошти Светог Силуана стигле у Пантелејмон


Лобања светог Силуана Атонског стигла је назад у манастир Пантелејмон са путовања по руским земљама. Торжественом литијом мошти су пренешене од манастирског пристаништа до храма. 
Заједно са светогорцима, мошти су на пристаништу дочекали Митрополит сарамрски Серије, Епископи балтијски Серафим и жигулевски Тома.


У Русији и Белорусији моштимапреп. Силуана Атонског поклонило се укупно 315.000 људи. У самој Москви се поклонило њих 65.000. Међу њима двапут се поклонио Патријарх московски и све Русије Кирил. Последњи су се поклонили у суботу ујутро до почетка богослужења, после чега је ковчег са моштима који се налазио у Даниловском манастиру кренуо за Свету Гору.
Одласком делегације светогорских монаха, у Москви су окончане главне свечаности у част 1000-годишњице руског присуства на Светој Гори.
Иначе, од 20. августа до 24. септембра, овим моштима су се могли поклонити верници у Минску, Брјанску, Орлу, Јелцу, селу Шобскоје, Тамбору, Јекатеринбургу, Петрограду, а Москва је била последње пребивалиште.
фото: afonit.info