субота, 17. септембар 2016.

Вино са Савиног ПољаУ Србију је стигао први контигент хиландарског вина од 15.000 боца. Након петогодишњег одлежавања у бачвама вино је спремно за тржиште. Флаширане су две бербе, 2010. и 2011. а поред разлике у укусу разликују се и у ценама. Такође је направљена и разлика у етикети, на једној је натпис Савино Поље црним словима, док је друга берба црвеним.

Извозом вина манастир Хиландар планира да оствари приход који ће искористити за даљу обнову.
хиландарски виногради
Након одмарања земљишта последњих 30 година, у Савином Пољу, између мора и Милутиновог пирга, засађен је хиландарски виноград. Иако још увек није обновљена стара винарија која се налазила иза пирга краља Милутина, хиландарци успешно прерађују грожђе у згради старе арсане (пристаништа) која је прилагођена потребама једне винарије. Род тзв старог винограда који се користи за свакодневне потребе братије и гостију се прерађује, и вино чува, у старом подруму унутар самог Хиландара, испод трпезарије. 

Свети Сава је типиком прописао да у Хиландару буде вино на трпези за све, изузев када је пост на води. Ово није обичај у другим светогорским манастирима. Тога ради у Хиландару се у просеку потроши око 30 литара вина дневно. 

Нови манастирски виноград који је засађен 2008. покрива 12 хектара и има 47.000 калемова сорти: мерло, каберне совињон и каберне фран. Сви калемови су првог квалитета увезени из Француске. Последњих пар година засад је повећан на 15 хектара.