понедељак, 12. септембар 2016.

Шумски пожар на поседу Хиландара на Светој ГориНа Светој Гори је у суботу 10.09. око 6 часова ујутру избио велики шумски пожар који је захватио површину од око 400 хектара борове шуме. Услед невремена које је почело око 4 сата ујутру и удара грома, на два места која су се налазила у непосредној близини, око 6 часова запаљена су стабла након чега је пожар почео да се шири. Зона настанка пожара се налази на рту Арапис који је удаљен око 10 км ваздушном линијом од манастира Хиландара. Правац ширења пожара је ка граници Свете Горе, односно запад, југозапад, тако да нити Хиландар, нити било које друго монашко насеље нису угрожени.
Грчка ватрогасна служба је ангажовала велике снаге на гашењу пожара. По речима очевидаца, на терену је око 100 ватрогасаца и око 40 возила. Ватра се гаси и хеликоптерима, док авиони – канадери не могу да дејствују због великих таласа који их спречавају да захватају воду из мора.
Ватрогасна бригада манастира Хиландара је одмах заузела положај и преузела контролу над једном линијом ширења ватре. Ангажована су два манастирска ватрогасна камиона.
Током ноћи између суботе и недеље ситуација је била нешто мирнија јер се јачина ветра смањила. Током данашњег дана настављена је борба са ватреном стихијом. Пробијени су и прокрчени нови путеви како би се дошло у што бољу позицију за гашење и уједно пресекао пут ватри. Око 11 часова појавило се ново жариште пожара у истом подручју које је настало услед подземног паљења корења. Пожар још увек није угашен али је сабијен у контролисани оквир.
Извор: Ватрогасна бригада Свештеног манастира Хиландара.