уторак, 09. август 2016.

Јерусалимски Патријарх на Панигиру Свете Ане

Υποδοχή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου στο Άγιον Όρος

У суботу 6. августа на Свету Гору је стигао Патриjaрх Јерусалимски Г.Г. Теофил у пратњи својих јерараха: Архиепископа Аристарха главног секретара, Архиепископа Димитрија, Архиепископа Нектарија. У пратњи су били и атински егзарх Светог Гроба (старешина подворја) архимандрит Дамјан, јерођакон Марко и професор Теолошког Факултета у Солуну Теодор Јангу.
Патријарха и његову пратњу у светогорском пристаништу Дафни дочекали су антипросопи Ксиропотама и Симонопетре. Ово је древни светогорски обичај да све званичне делегације у Дафнију дочекују антипросопи ова два манастира, јер је лука Дафни њихово пристаниште.
Υποδοχή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου στο Άγιον Όρος
У Кареји је Његову Светост дочекао Прот Свете Горе са Дуплим сабором (игуманима и антипросопима свих манастира), као и гувернер Свете Горе г. Кашмироглу.
Υποδοχή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου στο Άγιον Όρος
Након свечаног дочека и одслужене доксологије у храму Протата, уприличен је званични пријем у саборској сали Свештене Општине.

Патријарх се уписује у свечани записник Свештене Општине

Патријарх Теофил се са својом пратњом поново упутио у луку Дафни, одакле је бродом отишао на своје крајње одредиште на Светој Гори, у скит Свете Ане на панигир. 
Патријарх на мули
На пристаништу скита Свете Ане, госте је дочекао дикеј скита јеромонах Јован старац келије Успења Пресвете Богородице. Како и приличи у кириакону, скитском саборном храму, служена је доксологија Патријарху Јерусалимском. 
Његова Светост Патријарх Теофил, коме је ово прва патријарашка псоета Светој Гори, началствовао је свеноћним бденијем и Светом Литургијом на дан скитске славе.

водосовећење пред крај бденија

целивање моштију Свете Ане на хвалитним стихирама јутрења