среда, 31. август 2016.

Упокојио се старац ТомаЈедан од најпознатијих појаца Свете Горе јеромонах Тома, старац знамените келије Томадон, упокојио се 27. августа ове године. Старац Тома је рођен 1940. године, а на Свету Гору, тачније у скит Мале Свете Ане у келију Томадон дошао је већ 1949. са свега девет година. 


новопрестваљени старац Тома као искушеник (десно) са својим старцем
Тадашњи старац келије, који се такође звао Тома, посетио је његовог оца кога је од раније познавао. Током вечери старац је запитао свог домаћина би ли му дао једног од тројице синова да пође са њим да буде монах на Светој Гори. Томин отац је казао да најстаријег сина мора да остави кући, да има наследника, а средњи има проблема са ногама те неће моћи да се пентра по неприступачном скиту Свете Ане. Остало је да питају најмлађег би ли он кренуо монашким путем. Када су позвали потоњег оца Тому и казали му свој план, он је дечачки упитао старца: "Има ли тамо још деце, са ким ћу ја тамо играти фудбал?" Сви су се насмејали, а малишан је отишао на починак. Те ноћи му се у сну јавила Пресвета Богородица и казала да ће се она играти са њим уколико крене на Свету Гору. Сутрадан, дечак је саопштио да жели да оде на Свету Гору. Тако је и било. Дечак је израстао у врлинског монаха, доброг појца и сребрара (филигранисту и кујунџију) касније у јеромонаха, да би на крају наследио свог старца и он постао геронда (старац) данас знамените келије појаца и сребрара Томеја односно Томадон. 

Пресвета Богородица, заштитница старца Томе и свих Светогораца, призвала је овог нашег брата уочи свог празника Успења, који се нарочито торжествено прославља на Светој Гори.

Вечан ти спомен старче наш!

старац Тома као сребрар


фото: athosprosopography