уторак, 14. јун 2016.

Данас се смењује Епистасија

Варнава Ватопедски као Прот 2011.

У складу са Уставом Свете Горе, сваког 1. јуна (по старом календару) у Протату се врши смена Свештене Епистасије (Владе) Свете Горе. Досадашњу Епистасију на челу са Протоепистатом (Прот) из Велике Лавре, налсеђује Епистасија предвођена Ватопедом.

Сам чин инаугурације обавља епитропија (намесништво) Свештене Општине (скупштине) Свете Горе. Где патерицу (штап) као главно обележје протовог старешинства новом Проту предаје антипросоп Велике Лавре, као најстаријег тј. првог манастира по светогорској хијерархији. Прот добија и три напрсна крста која носи, без обзира да ли је он клирик (јеромонах) или не. Епитропија предаје Проту и печат Свете Горе који је састављен из четири дела, тако да Прот даје сваком од чланова Епистасије по један задржавајући један део и сам.

До 1. јуна 2017. године, Прот ће бити старац Варнава Ватопедски, са Епистатима: јеромонахом Филотејом Кутлумушким, монахом Андрејем Каракалским и јеромонахом Филимоном Ставроникитским. Сви који буду посетили Свету Гору у овом периоду имаће њихове потписе на својој дозволи за улазак (диамонитирион).

Старац Варнава је био Прот и у поретходној ватопедској Епистасији 2011. године.