понедељак, 30. мај 2016.

Званични став Свете Горе о Великом сабору на Криту


На Дуплом сабору Свете Горе усвојен је званични став монашке републике по питању Свеправославног сабора на Криту.

Светогорски оци изражавајући синовску оданост Цркви и Васељенском Патријарху у првом делу свог саопштења подсећају да је Цариград у два наврата тражио од њих да Света Гора након увида у предсаборску документацију каже свој став и укаже на примедбе уколико их има. Након двомесеченог молитвеног размишљања на ову тему, и анализирања документације достављене од стране Цариграда, уз консултације са професорима теолошких високообразовних школа, светогораца доктора теологије, уважених духовника и подвижника, Света Гора је свела своје примедбе и сугестије у 4 тачке.

Примедбе се тичу еклисиологије Цркве, односно еклисиологије предстојећег Сабора. Оци подсећају да се назив Црква може користити само када се мисли на Једну Свету Саборну и Апостолску односно Православну Цркву. Друге хришћанске заједнице у еклисиологији нису Црква. Стога моле да се објасни појам "јединство", јер јединство може постојати само у Евхаристији у којој неправославни не могу имати учешћа. 

Такође оци подсећају и моле да се сви подсете учења Светог Фотија Великог и Светог Григорија Паламе који су јасно указали на јереси фиокве, тварна благодат и папски примат.

Оригинални текст саопштења:http://agioritikesmnimes.blogspot.rs