уторак, 31. мај 2016.

У Екатеринбургу одржан симпосијум: "Светоотачко наслеђе у светлу атонске традиције - духовно руковођење"Од 27. до 29. маја са благословом Патријарха московског Кирила, у Екатеринбургу је одржан међународни симпосион на тему "Светоотачко наслеђе у светлу атонске традиције - духовно руковођење". 

Симпосиону је присуствовало и 12 светогорских монахе, а међу њима и два игумана архимандрит Методије Хиландарац и архимандрит Алексије Ксенофонтски. Обојица су имали излагање током симпосијума. Хиландарски игуман је говорио на тему: "Пракса исповедања помисли - општи принципи". Игуман Ксенофонта је обрадио тему: "Служење игумана као духовника у општежићу".  Старац симонопетритске келије Св. Модеста, јеромонах Аврамије Рус, прочитао је рад игумана Симонопетре архимадрита Јелисеја. Старац ивиронске келије Св. Ане, јеромонах Антипа је такође својим рефератом узео учешће у овом међународном симосиону.

Поред садашњих светогораца, у раду симпосиона је учествовао и некадашњи ватопедски монах Атанасије, данашњи Митрополит Лимасола на Кипру.