петак, 27. мај 2016.

Измене у Путиновом плану боравка на Атону

провера пристаништа пред долазак Путина

Према појединим грчким вестима у последњем тренутку дошло је до измене програма Путиновог боравка на Светој Гори. Према најновијој верзији Владимир Путин ће на Светој Гори боравити свега три сата. Посетиће Кареју, где ће се срести са Протом Свете Горе, а затим ће отићи до манастира Пантелејмон. У Кареји ће се задржати свега пола сата. 

Од солунског аеродрома Македонија до Уранополиса, путоваће блиндираним возилом које је допремљено из Русије. Из Уранополиса до Дафнија Путин ће путовати специјалним глисером у пратњи глисера обалске страже и бродова грчке ратне морнарице. За то време председник Грчке ће хеликоптером допутовати у Кереју како би дочекао Путина. Од Кареје до Пантелејмона, председник Русије ће путовати специјалним возилом које је синоћ допремљено на Свету Гору.

Претпоставља се да Руси нису прихватили стандардни улазак хеликоптером који је предвиђен за високе званичнике, због инцидента који се догодио 2004. Наиме те године Владимир Путин је у последњем тренутку отказао најављену посету Атону, а хеликоптер који је припрам за то путовање уступљен је александријском Патријарху. На путу ка Светој Гори хеликоптер се срушио у Егеј, а Патријарх и 11 чланова његове пратње су погинули.

Према раније најављеном програму Путин је требао да посети и скит Ксилургу, прво руско станиште на Атону, као и стари манастир Русик, те да ноћи у Пантелејмону и остане на литургији у част великог јубилеја. 

последње припреме пута пред долазак