уторак, 24. мај 2016.

Саопштење игумана ЕсфигменаОвих дана се јавности обратио игуман тзв. зилотског (расколничког) Есфигмена, архимандрит Методије. Он је у свом саопштењу желео да појасни ситуацију везану са преговоре Есфигмена и Цариграда, о чему је раније писано.

Наиме, он тврди да је иницијатива за те преговоре потекла од грчке државе "која је веровала да попут политичира можемо компромисом доћи до превазилажења проблема, али монашки живот је супротан томе јер по питањима вере нема компромиса". 

Игуман Методије је школским примером прелести саопштио да нема даљег дијалога са Свештеном општином нити са Цариградом те да "једино може прихватити њихово покајање". 

Постоји вероватноћа да су помињани преговори за тзв. јединством Есфигмена са Светом Гором били само очајнички покушај да на тај начин избегну одређене процесе пред државним судовима по другим питањима. Део братства расколничког Есфигмена изразио је жељу за јединством са Светом Гором, али без јединства са цариградским Патријархом као надлежним Епископом. Преговори су замрзнути до даљњег.