уторак, 08. март 2016.

Свештена Општина упутила протестну ноту Републици ГрчкојСвештена Општина, као управна власт Свете Горе предала је протестну ноту политичком гувернеру Свете Горе Аристидису Касмироглу* због не адекватног чувања граница Свете Горе. По споразуму између Свете Горе и тадашње Краљевине Грчке, а који је потврђен и са данашњом Републиком, чување граница Свете Горе, као и контролу уласка на Свету Гору обављају званична гранична полиција, обалска стража и царинска служба Грчке. 
Гувернер г. А. Касмироглу

Разлог за жалбу Свештене Општине изазвала је емисија британске телевизије ББЦ2, која у емисији приказује свој илегални прелазак границе током ноћи. У Србији је та емисија емитована под називом "Бунтовни монаси са Свете Горе". Проблем није само у величању расколничких монаха манастира Есфигмена, као ни то што су они ушли нелегално на Свету Гору, већ то што се емисији јасно види да постоји разрађени систем ноћне прелазака светогорске границе, као и кријумчарење преко ње. У допису Свете Горе стоји "новинари су могли ући потпуно легално, само да су се обратили за дозволу".

Једини легални улазак на Свету Гору јесте бродом. Светогорску копнену границу могуће је прећи само у изузетним случајевима, када дуже не иду бродови, или због неке друге ванредне потребе. И у таквим случајевима сваки прелазак копнене границе појединачно мора лично одобрити Прот Свете Горе. Копнену границу чува гранична полиција Свете Горе, док морску надгледа обалска стража која има своје испоставе у Дафнију и Ватопеду. Исто тако полицијске испоставе постоје на више места унутар Свете Горе. На месту где се изузетно одобрава прелазак копнене границе, поред граничне полиције постоји и кућица у којој дежура неко од сердара (протова гарда) преко којег Прот лично одобрава прелазак границе. Сваки такав прелазак сердар је дужан да евидентира у посебан регистар.

________________
* Политички гувернер Свете Горе је званични представник Републике Грчке у односима са Светом Гором, њега поставља Министарство спољних послова Грчке.