среда, 02. март 2016.

Светогорски типик за ову седмицуСкоро у свим манастирима среда и петак ове седмице су у строгом сухоједењу, док је понедељак мало блажи, али само ове недеље.


У петак пред месопусну недељу

За вечерње се клепа сат раније, него што је обично. Када отпочне појање стиховњих стихира, црквењак у мандији, раздељује свима у храму свеће за парастос. Након отпуста вечерње, чредник возгласом „Благословен Бог наш...” отпочиње велики парастос. У неким манастирима овај парастос се служи у припрати. Након отпуста, црквењак дели кољиво.
Ујутру клепање и паљење свећа је као и обично. Током читања 17. катизме која се чита на две статије, црквењак износи на средину храма свећњак са упаљеном свећом, пред којом свештеник изговара јектеније за упокојене „Помилуј нас Боже...” са молитвом „Боже духова...” и возгласом „Јер си Ти Васкресење...”.  Братији свеће се не деле. На крају литургије бива мали помен са кољивом. Током вршења проскомидије чита се Куварас, списак упокојене братије од првих дана манастира.

У Великој Лаври, где је Куварас са сачуваним именима још од светог ктитора Атанасија Атонског, то се он поставља на налоњ и сви јеромонаси манастира са епитрахиљима и упаљеним свећама, читају имена из њега током целе службе.