петак, 18. март 2016.

Манастирски ратлук, рецепт из књиге "Светогорски кувар"





1,5 – 2 кг шећера (у зависности од укуса)
2,5 л воде
300 гр скроба (густина)
20 гр желатина
пар капи ружиног уља (или неко друго етерично уље)
уље од бадема (служи за подмазивање калупа)

            У лонац сипајте 2 литра воде и шећер, ставите на ватру и мешајте док се шећер не растопи. Скроб размутите у пола литра воде, затим га сипајте у лонац са шећером. Добро промешајте. Пазите да не загори. Када маса почне да се згушњава, додајте желатин. Све време мешајте. Ратлук је готов када маса почне да се одваја од дна лонца. На крају додајте ружино уље и промешајте добро, да се арома сразмерно распореди.
            У калуп, плех, који сте претходно подмазали бадемовим уљем, излијте припремљену масу. Када се охлади, ратлук изрежите на коцке и уваљајте га у прах шећер или кокосово брашно да се не би међусобно лепио. Због бољег укуса и чврстоће ратлука, пожељно је да бар један дан одстоји на хладном.

преузето из књиге: "Светогорски кувар"