недеља, 21. фебруар 2016.

Савин дуд
Шам-дуд у порти Пећке патријаршије засадио архиепископ Сава II у јесен 1269. или у пролеће 1270. године , 223 године пре открића Америке или 120 година пре Косовског боја.

Шам-дуд Светога Саве Другог у Пећкој патријаршији, стар скоро седам и по векова. Из скоро седам и по векова старог дуда изникла су већ три велика млада и јака изданка.

Три дуда, исте сорте, која расту на Косову и Метохији су најстарија оваква дрвета  у Европи. Збир њихових година старости је скоро два миленијума. У Европи не постоји званично ни један дуд старији од 250 година а сваки од три дуда на Космету, шам-дуд у порти Пећке патријаршије, дуд мурика у порти цркве   светог Ђорђа у Руднику код Србице и кара – дуд поред Муратовог турбета на Газиместану,  старији је од седам векова.
За  најпознатији и најстарији шам- дуд  у Пећкој патријаршији, старост се поуздано зна, јер о томе има највише извора и доказа. Шам-дуд је стар 742 или 743 године, јер, како је забележено у бројним манастирским и другим књигама,  њега је у јесен  1269. или у пролеће 1270. године  засадио трећи српски архиепископ – Сава II. Засађен је, дакле, 223 године пре открића Америке  и 120 година пре Косовског боја, који се догодио 1389. године.
Шам-дуд је засадио пред тек завршеном црквом Светих Апостола, најстаријом црквом у комплексу Пећке патријаршије, архиепископ Сава II (световним именом Предислав), син краља Стефана Првовенчаног. Архиепископ Сава II се угедао на свог стрица Светог Саву. Врло рано се замонашио и живео у Хиландару а 1263. године је рукоположен за трећег српског Архиепископа. Умро је 1271. године а мошти му и данас почивају у цркви светих Апостола у комплексу Пећке патријаршије, само 20 метара од његовом руком засађеног шам – дуда који и данас живи.

Зоран Влашковић