субота, 30. јануар 2016.

Годину дана од упокојења старца Стефана ДанилејцаНа дашњи дан пре годину дана упокојио се чувени светогорски појац, монах Стефан из келије Данилеја.

Старац Стефан Данилејац, рођен је 1943. године у Палеохорију. На Свету Гору је дошао као четворогодишњи дечак заједно са својим братом Григоријем. Ступио је у монашку заједницу тек основане келије Данилеја коју су чинили старци Акакије и Данило, по коме су и прозвани Данилеји.
о.Стефан као искушеник
Од самог оснивања па до данас, ова келија је позната по појачкој али и иконописачкој делатности. Тако је отац Стефан израстао у једног од највећих светогорских појаца који је певао на многим светогорским Панигирима. Много пута сам га слушао у Хиландару, али и другим манастирима, где је обично певао са својим сабратом протопсалтом Данилом Данилејцем. 

Сусрет са Господом, душу оца Стефана, је затекао управо на појању Панигира у братској келији Герасимеја. Током литијских стихира, старцу Стефану се слошило, те га је братија одвела до келије у којој је убрзо предао своју душу вољеном и толико пута опеваном Господу. 

Вечан ти спомен добри наш оче Стефане!