четвртак, 07. јануар 2016.

Хиландарско вековање за Бадњи дан и Божић на РТВ


На Радио-телевизији Војводине за Бадње вече и Божић биће емитован документарни серијал у два наставка„Хиландарско вековање“. На Бадње вече, у среду 06.01. у 21.00, биће приказана епизода „Роду на дар вечни“ а на сам Божић, у четвртак 07.01. у 21.00 епизода „Лука спасења“.
Документарни серијал представља својеврсно истраживање историје манастира Хиландара на Светој Гори Атонској.
У првој епизоди „Роду на дар вечни“ говори се о Српско царској лаври подигнутој на рушевинама истоименог манастира у XII веку заслугом Светог Саве и његовог оца Светог Симеона. Идеја о градњи српског манастира на Атосу родила се приликом њиховог боравка у манастиру Ватопеду. Осам векова, стециште је монаха и поклоника и место молитвеног тиховања.
Током векова, Хиландар, али и остале светогорске манастире обнављале су и помагале многе знамените, али и мање познате личности из српске историје.
О настанку српског Хиландара, говоре Високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, као и Душан Миловановић, Владета Јанковић и Мирко Ковачевић, који су највећи део професионалне каријере посветили истраживању најзначајнијег српског манастира.
У другој епизоди „Лука спасења“ аутори нас воде у Манастир Ватопед, један је од најзначајнијих духовних центара, не само на Светој Гори, већ у читавом православном свету. У својој богатој историји, изнедрио је многобројне светитеље, велике духовнике и једног византијског владара. У манастиру Ватопед је и данас веома живо сећање на његове ктиторе Светог Саву и Светог Симеона. Отац и син, управо су се овде срели и започели труд на подизању српског манастира на Светој Гори.