субота, 16. јануар 2016.

Послушања 5. део


Чредник. Јеромонах који поред свакодневног богослужења, током своје чреде (реда) обавља и крштења и друге обреде уколико их има у манастиру.
Виматарис.
Задужен за Свете мошти и олтарске сасуде, сасаудохранитељ.
                                
                   


Столар. Дужи столарску радионицу где са помоћницима (искушеници или радници) ради све столарске послове

Арсанџија. (арсана стари назив за бродско пристаниште)

Монах који брине о арсани. Дочекује и испраћа бродове, прихвата и отправља пошиљке. Контролише превоз гостију са арсане.Чамџија. Задужен за манастирске чамце, данас је то најчешће глисер и обједињено је са арсанџијом у једно послушање. Рибари дуже рибарске бродиће. 

зубар некада
зубар данас
Лекар. 
Многи манастири имају опремљене зубарске и лекарске ординације. Где има неко од братије да је школован то он обавља ово послушање. Уколико таквог нема међу братијом, онда се користи прилика када неко од лекара дође у посету.Болничар, апотекар. Брине о болесној братији. Обично манастир има изграђене нарочите просторије за смештај старих и болесних. Обично овај брат дужи и апотеку из које издаје потребне лекове и санитетске материјале.


Гробар. Стара се о гробљанској цркви, гробљу и костурници. Сваког дана кади и пали кандила у њима. Када се неко упокоји припрема гроб за новоупокојеног. Кости откопаног сабрата полаже у костурницу.