субота, 16. јануар 2016.

Послушања 4. део



Подрумар. Задужен за вински и ракијски подрум у манастиру. Испред подрума прима убрано грожђе од виноградара и организује прераду у вино и ракију. На Светој Гори се пече лозова ракија са анисом, Ципура.



Поред проиводње, подрумар обавља свакодневне подрумарске послове око чувања вина и одржавања подрумских судова. Такође је задужен и за издавање вина трпезарцу за потребе трпезарије, и ракије гостопримцу за послуживање гостију.






Баштован. 
Проиводи поврће за манастирску трпезу.








Перволарис. 


Задужен за манастирске воћњаке.




Вешерџија.
Ради у вешерници, пере постељине за гостопримнице и братију. Пере одећу манастирској братији.



Светлописац.
Светлом бележи (фотографише) битне догађаје у манастиру, за манастирску хронику, летопис. 






Кројач. Поред шивења нове одеће за братију, крпи и стару. Где је братија вичнија, шију и прекриваче за храм и свештеничке одежде