четвртак, 22. јануар 2015.

Ликови Светогораца - Старац Спиридон

Геронда Спиридон

Старац Спиридон Малоанит је рођен у Солуну 1951. у породици Рахонис. Његова породица се доселила из Мале Азије двадесетих година прошлога века, у време турског геноцида над немуслиманским живљем. На крштењу је добио име Георгије.

Старац Герасим
У родном Солуну се школовао светским знањем, да би 1968. уписао светогорску Академију "Атонијада". Већ након прве академске године одлази у братство код чувеног старца Герасима Химнографа.

Старац Герасим Химнограф, је живео у келији Успења Пресвете Богородице скита Мала Света Ана. Био је познати химнограф православне цркве и од стране цариградског Патријарха Атинагоре узведен је у звање Химнограф Велике Христове Цркве. На Светој Гори постоји обичај да келија добије име по неком њеном познатом житељу (Савеји, Фирфириси, Кацуљери, Јоасафеи, Данилеји, Томеји, Пахомеји...) па је тако и ова келија данас позната под именом Герасимеи, по старцу келије Герасиму Химнографу.

Љубав према Божијим створењима

Да љубав према Божијим створењима нема граница показали су нам монаси Свете Горе безброј пута. Један од примера љубави која припитомљава чак и мрког медведа следи у фотографијама испред нас


Старац Пајсије каквог нисте зналикао војникwww.isihazam.ru
као млад монах