петак, 16. јануар 2015.

Послушања 4. деоПодрумарЗадужен за вински и ракијски подрум у манастиру. Испред подрума прима убрано грожђе од виноградара и организује прераду у вино и ракију. На Светој Гори се пече лозова ракија са анисом, Ципура.


Поред проиводње, подрумар обавља свакодневне подрумарске послове око чувања вина и одржавања подрумских судова. Такође је задужен и за издавање вина трпезарцу за потребе трпезарије, и ракије гостопримцу за послуживање гостију.

Мошти светих из манастира Пантелејмона стигле у Русију

Из светогорског манастира Светог Пантелејмона, у руски град Череповец, стигле су честице моштију Светих Апостола: Андреја Првозваног, Тадеја, Симона, Варнаве, Јакова Заведејевог, Филипа, Вартоломеја и Томе. Већ првог дана храм у коме се налазе свете мошти, посетиле су на стотине верника из Череповеца и других градова у региону.

Череповец је град у Русији у Вологдској области, у коме живи преко 300 000 становника. Основан је као манастир 1360. године. Кроз историју се развијао у важно трговинско и индустријско средиште. Царица Катарина Велика доделила му је статус Града 1777. године. Данас се у Череповецу налази једна од највећих руских железара и челичана.

Немања Јонић

Хиландарски Свети у месецу јануару

4. јануара
Преподобномученик Онуфрије Хиландарац, пореклом Бугарин.
У младости наљути се на родитеље и пред Турцима изјави да ће се потурчити. Одмах за тим покаја се за те речи, оде у Хиландар где се замонаши. Мучен савешћу, он се реши на мучеништво. Зато, с благословом духовника свога, оде у Трново, где се јави Турцима, објави себе хришћанином, наруга се Мухамеду, због чега би посечен 4. јануара, 1818. године у тридест другој години свога живота. Тело овог духовног витеза није сачувано, јер га Турци бацише у море.икона у олтару саборне цркве
Хиландара
14. јануара
Свети Сава ктитор манастира Хиландара, први Архиепископ српски.
О Светом Сави мало је и када би читав блог посветили њему, просто је немогуће сажети његово житије. Замонашио се у Русику (данас Стари Русик), сабрат и ктитор Ватопеда. Основао први српски манастир на Светој Гори - Хиландар, и написао типик за њега. На Светој Гори, заједно са својим оцем, уписао се као други ктитор готово свих манастира. У Кареји подигао испосницу и још многе келије. Откупио доста напуштених монашких насеобина, које је придодао поседу Хиландара до дашњих дана.
16. јануара
Свештеномученик Дамаскин Хиландарац, родом из Бугарске из села Габрово. Замонашио се у Хиландару, где је касније био и игуман. Као игуман Хиландара отпутовао је у БУгарску не би ли прикупио прилге за живот манастира. Пред сами повратак на Свету Гору, неки Турчин га оклевета да је сав тај прикупљени новац игуман Дамаскин уствари позајмио од њега, те сада пред судом тражаше да му га врати. Појави се и други клеветник који га оклевета д аје живео нечасно са једном муслиманком. судија, иако сам Турчин, увиде да је све клевета и труђаше се да избави овог благочестивог мужа. Но како ђаво не да мира, тако се скупише сви муслимани тог града и тражаху да се Дамаскин погуби. На крају га судија осуди на смрт вешањем. Непосредно пред узвршење смртне казне, судија три пута понуди Светоме да прими ислам не би ли тако спасио главу. Но игуман Хиландара сваки пут одговараше: рођен сам као хришћанин и као хришћанин и умирем. Би погубљен овај свети исповедник Православља 1771. Убрзо задеси зла смрт његове убице, који се подавише у Дунаву по повратку са губилиштва свештеномученика.манастир Сисојевац
Свети Сисоје Хиландарац (Синаит). је био један од монаха синаита из друге половине 14. века који су у Србију дошли за време кнеза Лазара. Био је игуман Хиландара, савременик Св. Романа Раваничког његов ученик. Био је близак кнезу Лазару - по предању, био му је духовник. Живео је у једном селу код Раванице, па се сматра да је село по њему добило назив Сисевац, а манастир Сисојевац.


Послушања 3. деоКувар. Једно од најтежих послушања у атонским манастирима, због специфичности живота.

Богослужења почињу ноћу и трају до 6 или 7 ујутру. Прва трпеза у већини општежића следи у наставку службе. Ради тога кувари већи део послушања обавља рано ујутру, већ око 3 сата.