четвртак, 15. јануар 2015.

Послушања 2. део


Економ.  У великим манастирима на послушању економа обично се налазе двојица монаха, главни економ и параеконом тј. помоћник. Изузетак је Велика Лавра где се економом сматра Пресвета Богородица, те стога они имају носиоца послушања са титулом параеконом, односно помоћни.

Економ се стара да је манастир снабдевен свим потрепштинама, од намирница, одеће, обуће, хигијенског материјала, преко алата, грађевинског материјала, потрепштина за све манастиске радионице, горива и делова за машине, до сваке ситнице потребне за функционисање манастира. Монаси управитељи метоха такође се називају економима, али економи тог и тог метоха.

Послушања 1. деоΜанастирски представник (посланик) у Свештеној Општини (антипросоп).

Антипросопе свештених манастира, који сачињавају Свештену општину Свете Горе, бирају дотични манастири, сваки према свом Унутрашњем правилнику, у току прве половине месеца јануара сваке године, и то између оних од братије манастира који имају навршене 30. године и одликују се мудрошћу и пристојним животом. Претпоставља се увек они који имају црквено образовање и научну спрему.(Статут Св. Горе, од. II, гл. II, чл. 14.)

Филм о Преподобном Пајсију


Руски Документарни Филм Старац Пајсије Светогорац последње године земаљског живота. 


https://www.youtube.com/watch?v=_BQqkdCdsGs

Превод обезбедио канал Ревнитељ Православље.
Режисер: А. Куприн
Продукција:Покров