петак, 09. јануар 2015.

Нови Витлејем

Вечерас и сутра је Ктиторико Свештеног Манастира Симонопетра
Једне ноћи пред Божић преподобни Симон изађе пред своју пештеру, и виде ово: с неба се спусти једна звезда и стаде над стеном, где касније он подиже чесни манастир. ово виђење понови се неколико ноћи узастопце. Међутим преподобни Симон се ипак прибојаваше да то није нека вражија замка, и не придаваше важност томе. А када наступи Божићна ноћ, он поново виде сјајну звезду и чу божанствени глас: "Симоне! Дужан си да овде оснујеш монашко општежиће. Остави своју сумњу, ја лично бићу твоја помоћница. Иначе, за своје неверје бићеш кажњен." И како он касније казиваше обрете се у Витлејему на месту пастира и проживе све што они проживеху у тој ноћи.


Три дана после Божића к преподобноме дођоше три брата, веома богати. Паднувши пред
његове ноге исповедише своје грехе и замолише да их прими за своје ученике. Након неког времена проведеног крај светитеља они понудише своје богатство њему да подигне манастир на Богом означеном месту.
игуман Симонопетре архим. Јелисеј, са братијом, у Црној Гори

Вечан спомен!

Расудљиво газећи светогорском стазом живота, током 2014, у Вечност су се преселили


1. јуна, монах Мојсије Светогорац. Родио се у Атини 1952. Двадесет и пет година је проживео у келији Светог Јована Златоустог у Кутлумушком скиту Светог Пантелејмона. Остао је упамћен као угледан старац, који је једно време био и главни секретар (архиграматеус) Свештене Општине Свете Горе. Иза себе је оставио 52 књиге које је написао и приредио за штампу, као и на стотине чланака и беседа на еванђелске теме.