четвртак, 08. јануар 2015.

Мудраци под снегом

Свештени Манастир Светог Павла данас је прославио празник Дарова тројице мудраца са Истока. О Даровима смо већ раније писали. 

види овде: http://svetogorac.blogspot.com/2015/01/blog-post_6.html


Празник је прослављен под првим овогодишњим снегом.

Вечерас је панигир манастира Констамонит


Свештени манастир Констамонит по хијерархији светогорских манастира налази се на последњем, двадесетом, месту. Манастир је посвећен Светом првомученику и архиђакону Стефану. 

Свештени Манастир Констамонит

Манастир Констамонит спада у један од најсиромашнијих манастира Свете Горе, званично има најмање земље на самом полуострву. Ова обитељ је позната по свом строгом типику, келијног правила. 
О келијном правилу

У светогорским обитељима монашко правило се, првенствено, обавља на бројаници (од 100 чворова). У уставу Руског манастира из 1803. године стоји: „У келијама цео наложени канон извршује се током ноћи пред јутрење, за који братију буди звук звона. Канон за схимнике се састоји из дванаест бројаница са малим поклонима и једном са великим, за расофоре из шест бројаница са малим поклонима и педесет великих поклона, а за новопридошле из три бројанице са малим поклонима и 33 великих поклона. При томе да се суботом и недељом, бденијем и полијелејним празницима, као и током педесетнице, како заповедају правила Свете наше Цркве, велики поклони изостављају”.

У основи, правило у свим општежитељним манастирима је исто. Сви светогорски монаси су дужни да током дана изговоре 50 пута Богородице Дјево. Послушници имају за правило три до пет бројаница и тридесет до педесет земних поклона. Монаси, око дванаест бројаница, с тим да расофори имају око сто до стопедесет земних поклона, а схимници триста. Правило на дванаест бројаница се расподељује следећим распоредом: Господу девет бројаница, Пресветој Богородици три.
За разлику од руског устава из 1803. године, у грчким манастирима земни поклони се током целе године изостављају само недељом и током Светле седмице.У манастирима, који су у духовној вези са старцем Јосифом Исихастом, например Филотеј, оци правило пред Причешће врше на бројаницама (12-15 бројаница Господу).

Унутрашњост манастира Констамонит

Манастир Констамонит, који је, такође, духовно везан за старца Јосифа Исихасту, има следеће особености. По прочитаном повечерију, оци се повлаче у своје келије на одмор. Након три сата спавања, гостопримац буди братију, која се окупља на гостопримницу са старцем манастира, на чај односно кафу. Након послужења, узевши благослов од старца, сви одлазе у своје келије на правило које траје око четири сата, током којег сви имају 1500 Исусових молитви и 300 метанија. После завршеног правила на бројаници и метанија, читају Псалтир или светоотачка дела. Након проведена четири сата на правилу, сви одлазе у храм на редовна богослужења по пуном типику. По одслуженој литургији бива прва трпеза, која је увек без куваног јела. Затим, следује одмор од око три сата, након којег сви одлазе на своја послушања, која трају до пред вечерњу службу.

Онуфрије Хиландарац "Светогорски богослужбени устав"