среда, 16. децембар 2015.

Митрополит Патре посетио АтонијадуТоком свог боравка на панигиру Светоандрејевског скита, митрополит Патре Хризостом, посетио је светогорску академију познату под именом Атонијада.
У југоисточном крилу огромног комплекса светоандрејског скита још од 1930. год. смештена је светогорска духовна академија позната као Атонијада. Ова школа први пут је отворена 1749. год. на иницијативу патријарха Кирила V, првобитно је била смештена у засебној грађевини изнад Манастира Ватопеда. Данас је та грађевина запустела, али је наставила са радом зграда Атонијаде при Светоандрејском скиту.


Атонијада је имала статус високошколске установе која је требало да делује као „унивезитет грчких предмета, да образује и подучава на свим пољима логичких, филозофских и теолошких наука”. Првобитна замисао је била да се у њој образују светогорски монаси, данас њу похађају ученици из свих православних земаља света. Атонијаду финансирају светогорски манастири.

Атонијада је привремено престала са радом у периоду 1821-1842 у време грчког устанка , као и између 1940-1953. На свим степенима образовања ученици живе по киновијском (општежитељном) систему и изучавају иконописање, црквене текстове и црквену музику, поред предмета школског програма за државне школе. Ученици су дужни да носе подраснике, скуфије, појасеве и расе као школске униформе.