недеља, 08. новембар 2015.

Данас славе два скитаДва светогорска скита прослављају данас свог небеског заштитника, Светог Великомученика Димитрија. Ватопедски скит Светог Димитрија и Лакосит манастира Свети Павле.

Ватопедски скит (Кириакон, саборни храм са гостопримницом)

Лакоскит
Скит Светог Димитрија звани Лакоскити налази се на југоисточној страни атонског полуострва на надморској висини од 280 метара. смештен је у ували између манастира Каракала и Велике Лавре.

Некада је скит припадао Амалфићанском манастиру, који се и сам налазио у овом делу Свете Горе. Амалфићански манастир носи име по италијанском граду Амалфи, и припадао је западним хришћанима све до њиховог отпадништа од православља када се овај манастир гаси. Након амалфићана Лакоскит прелази у власништво Прота Свете Горе, који у четрнаестом веку скит уступа Србима. Због претераних дугова према Ватопеду Срби губе скит и он прелази у посед манастира Ватопед. Касније, током историје, манастир Ватопед уступа скит манастиру Светог Павла који је и данас власник овог скита. Данас у скиту живе монаси румунске националности. Скит броји четрнаест различитих монашких станишта (келија и колиба).