субота, 28. новембар 2015.

Икона Богородице Тројеручице у ТатарстануДелегација Свете царске српске лавре Хиландара на челу са игуманом Методијем, боравила је у Русији, у Москви и Републици Татарстан од 5. до 16. новембра 2015. године. Посета је уприличена поводом предаје преписа иконе Пресвете Богородице Тројеручице Аљметјевској епархији Казањске митрополије.

Игуман Хиландара архимандрит Методије у пратњи монаха Никанора, Јосифа и Теодора, стигао је у посету светој Руској земљи са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита казањског и татарстанског Г. Теофана и на позив Његовог Преосвештенства Епископа аљметјевског и бугуљминског Г. Методија.

Након боравка у Москви и поклоњењу тамошњим светињама, на празник Светог Димитрија Солунског, у недељу 8. новембра, Хиландарци су учествовали на Светој литургији у саборном храму Светог Николаја у Казању, којом је началствовао Митрополит казањски Теофан.

Икона Пресвете Богородице Тројеручица је свечано донешена у саборни Казањски храм у граду Аљметјевск 11. новембра пред почетак вечерње службе. Служби којом је началствовао Пресовећени владика Методије присуствовали су уз госте из Хиландара, многобројни верни народ и заменик председника градске области Аљметјевска, Алексеј Грушин и заменица градоначелника града Бугуљмe, Ирина Белова. Икона Пресвета Богородице Тројеручице ће трајно остати у саборном храму као духовна веза између верног народа Татарстана и Свете Горе и да као молитвена Заштитница и Брзопомоћница, својим молитвама и благодатним омофором, чува све који јој прилазе са вером и надом у Господа, а на духовно укрепљење и сваку утеху.

Игуман Методије је у недељу 12. новембра саслуживао Пресвећеном владики у саборном храму на Светој литургији. У поподневним часовима, хиландарци су обишли оближњи град Бугуљму. Током посете Републици Татарстан, хиландарски игуман са братијом обишао је и градове Нижњeкамск и Набережние Челни. Током посете Русији и Татарстану и њиховим светињама још једном је потврђена и додатно утврђења дубока заједница верног руског народа и њихових свештенослужитеља са Светом Гором, њеним предањем и посебно са српским манастиром Хиландаром. Јединство и духовна веза непрестано се огледају кроз велики број узајамних посета и окупљања око заједничких светиња, како у руским земљама, тако и у светогорским свештеним обитељима.