четвртак, 22. октобар 2015.

Грчки војници граде храм у част Преподобног Пајсија Светогорца


Војници из грчког града Амбелонас (област Фесалија), почели су градњу храма у част новопрослављеног светог – преподобног Пајсија Светогорца, преноси AgionOros.. Први камен у темељ храма који се налази у војној јединици положили су Митрополит лариски Игњатије и командант јединице Константин Костопулос. Молебан на почетку градње окупио је велики број поклоника из околних места. Такође, присуствовали су представници локалне грађанске власти и високи представници Војске.
Протосинђел Ахил је нагласио да ће ктитори храма бити сами војници: „По сопственој иницијативи они су преузели на себе сав посао. Нас је запањило што млади људи јако добро знају старца Пајсија захваљујући његовим књигама и информацијама са интернета. Верујем да ће храм бити изграђен у кратком року јер радови напредују веома брзо“.
Митрополит Игњатије је нагласио важност изградње новог храма „у времену кризе, када представници других вероисповести у Западној Европи, за разлику од православних, продају своје светиње на аукцији“. Он је позвао вернике да се моле старцу Пајсију, који „ свакодневно твори чудеса и служи као главна потпора грчком народу који пролази кроз искушења“.