среда, 09. септембар 2015.

Фануропита – пита Св. Фанурија


Радуј се, избавитељу од глади, суше и поплава! Радуј се, богата жетво, вредних жетелаца! Радуј се, јер нам помажеш и бдиш над нама! Радуј се, свети Фанурије, велики чудотворче! (из 8. Икоса акатиста св. Фанурију)


Непознато је када је живео Свети Фанурије (27. август/9. септембар). По предању, мајка му је била блудница и свети Фанурије је обећао да ће помоћи свакоме ко год се буде молио за душу његове мајке.

У Грчкој је доста развијен култ овог светитеља, тако да они спремају колач-фануропиту њему у част. Фануропиту Грци носе у цркву, где је свештеник благосиља уз одређене молитве које су штампане у грчким молитвословима (требницима), чин благосиљања фануропите. Након благосиљања свештеник је расеца крстолико, а касније док једемо од ње, молимо се за мајку Светог Фанурија и за оно за шта смо је наменили.

Молитва гласи: Помени, Господе, у Царству Своме душу мајке Св. Фанурија, чијим молитвама ...
  
0,5 кг брашна
300 гр шећера
2 дл газираног сока од наранџе
1 кашичица соде бикарбоне
50 гр сувог грожђа
1 дл уља
1 прашак за пециво
мало цимета

            Помешајте сок, соду бикарбону, суво грожђе и оставите да одстоји петнаестак минута. У посебној чинији помешајте брашно, шећер, прашак за пециво, цимет и уље. Сада додајте и сок са грожђицама. Умесите и изручите у подмазани плех. Пеците на 180°С око 40 минута.