уторак, 22. септембар 2015.

Патлиџан са сиром



1 кг плавог патлиџана (да буду ужи)
7 чена белог лука
3 зрела парадајза (ољуштена и у блендеру самлевена)
качкаваљ
2 кашике маслиновог уља или маслаца
со
прстохват шећера
босиљак (исецкан или сушени)
уље за пржење

Исеците патлиџан по дужини на што тање кришке (4-5мм). Потопите га у посољену воду да би елеминисали горчину. Након пола сата извадите га из воде и нежно притисните руком, да отпусти воду из себе. У тигању, на уљу, пропржите сваку кришку са обе стране док не добије браонкасту боју. Исеците качкаваљ на дуге и уске кришке, трудећи се да буду једнаке кришкама патлиџана. Такође, нека буду танке, да би могле да се савијају без пуцања. На сваку кришку патлиџана положите по једну кришку качкаваља. Уролајте заједно патлиџан и сир тако да патлиџан буде са спољне стране. Поређајте ролнице једну до друге у подмазан плех. Прелијте их растопљеним маслацем или загрејаним маслиновим уљем. Прелијте их млевеним парадајзом и поспите прстохват шећера, да би елиминисали киселину парадајза. Поспите и босиљак и мало соли.


 Пеците у рерни на средњој температури око пола сата, односно док течност не испари. Сервирајте док је вруће, јер када се сир охлади биће жилаво.