субота, 05. септембар 2015.

Хиландарски параклис Св. Јована Рилског

 
улаз у праклис


Поред саборног храма, који је посвећен Ваведењу, унутар зидина манастира Хиландара налази се још 12 мањих храмова, тзв. параклиса. 

јужни зид параклиса
северни зид параклиса
Параклис Светог Јована Рилског налази се на кули звоника, испод самих звона. Првобитно је био посвећен Светом Архиђакону Стефану. У периоду бугарске управе манастиром Хиландаром параклис је преименован у част Светог Јована Рилског. У знак повезаности Хиландара и манастира Св. Јована Рилског, и манастир на Рили подиже параклис у част Светог Саве и Симеона. 
Хиландарски параклис Светог Јована рилског обновљен је око 1755. године. Највероватније да је у том периоду и промењена његова посвећеност Светом Стефану.  Ктитор ове обнове био је извесни хаџи Влчо из места Банско у Бугарској. Трудом истог ктитора параклис је осликан 1757. године. На јужном зиду је изображена ктиторска композиција са ликом ктитора који предаје параклис Светом Јовану Рилском.
иконостас без престоних икона
На самом иконостасу се налази икона Светог Јована Рилског, која са друге стране даске има изображену икону Светог Стефана. Икона Светог Стефана је старија, те највероватније потиче са првобитног иконостаса док је параклис био посвећен овом Светом Архиђакону.