субота, 19. септембар 2015.

РТС-ов видео прилог о Хиландарским виноградима и вину


U vinogradima Svete gore, na imanjima manastira Hilandara, počela je berba grožđa. Monaška briga, blizina Egejskog mora, povoljna klima, specifično i različito zemljište, hladnije noći, omogućili su da grožđe na dvadesetak hektara obilno i kvalitetno rodi.


"Merlo" i "kaberne sovinjon" na polju Svetog Save imaju neophodan čak i veći sadržaj šećera. Kaberne Fran je dobio i aktivniji miris dok se sa Alikant bušeom u hilandarskim podrumima dodatno boji vino i čini ga tamnijim i gušćim.

"Mislim da će ovo biti jedna od najboljih berbi do sada. 'Merlo' kao i druge sorte u ovom hilandarskom vinogradu odličnog je prinosa i, naravno, odličnog kvaliteta. Izgleda onako kako smo očekivali i kako smo hteli da nam izgleda prinos ove godine", kaže Nebojša Marković, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
Otac Teodor napominje da je, kada je o održavanju vinograda reč, sve urađeno na vreme.
Grožđe se odmah posle berbe odvozi na preradu, maceraciju, fermentaciju. Svi procesi su pod kontrolom monaha i stručnjaka.
I vina koja već nekoliko godina odležavaju u "barik" i velikim drvenim bačvama od pet hiljada litara i inoks posudama imaju neophodnu brigu.
U berbi grožđa na preko 35 stepeni monasima pomažu i berači iz Srbije.
Видео прилог погледајте овде
U poseti manastiru, ali i vinogradima svakodnevno su i brojni poklonici.
"Sami vinogradi su odlično pozicionirani i samim tim je proizvod vrhunskog kvaliteta, što su hilandarski vinogradari iskoristili da naprave vrhunsko kvalitetno vino", kaže jedan od njih, Nemanja Paunović iz Topole.
Mirko Marjanović iz Beograda ističe da je Hilandar zajedno sa svojim vinogradom blagosloveno mesto i u duhovnom i u prirodnom pogledu.
Vremenski uslovi idu na ruku beračima, ali i monasima, tako da berba teče planiranom dinamikom.
Monasi, ali i profesori Poljoprivrednog fakulteta koji brinu o ovom vinogradu, kažu da se ove jeseni od ovog grožđa očekuje vrhunsko, kvalitetno vino.